Brokułową „bombę karotenową” jadłam po raz pierwszy u znajomej i od razu zachwyciłam się jej smakiem. Zawiera dużo witaminy A, która ma korzystny wpływ na cerę.
50 min
Składniki:
● 70 dag brokuła
● 4 jajka
● puszka kukurydzy
● 10 dag ogórków konserwowych
● 10 dag marynowanych pieczarek
● 1/2 pęczka szczypiorku
● 10 dag pora
● sól
Sos:
● 2 ząbki czosnku
● 250 ml majonezu
● sól, pieprz
Brokułowa „bomba karotenowa” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy, dzielimy na
różyczki, gotujemy 5 minut
w osolonym wrzątku. Odcedzamy
i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy
i kroimy w małą kostkę.
Kukurydzę osączamy, pieczarki
kroimy w kostkę. Szczypiorek
i pora myjemy, osączamy
i drobno siekamy. Ogórki kroimy
w kostkę.
2.Robimy sos: czosnek obieramy,
przeciskamy przez praskę
i mieszamy z majonezem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Pieczarki, jajka i wszystkie
warzywa mieszamy z sosem.
Sałatkę wstawiamy na ok. 30
minut do lodówki.
Komentarze