Brokułowa „bomba karotenowa”

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Brokułową „bombę karotenową” jadłam po raz pierwszy u znajomej i od razu zachwyciłam się jej smakiem. Zawiera dużo witaminy A, która ma korzystny wpływ na cerę.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 70 dag brokuła
    ● 4 jajka
    ● puszka kukurydzy
    ● 10 dag ogórków konserwowych
    ● 10 dag marynowanych pieczarek
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● 10 dag pora
    ● sól
    Sos:
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 250 ml majonezu
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Brokułowa „bomba karotenowa” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokułowa „bomba karotenowa” 1. Brokuła myjemy, dzielimy na
    różyczki, gotujemy 5 minut
    w osolonym wrzątku. Odcedzamy
    i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy
    i kroimy w małą kostkę.
    Kukurydzę osączamy, pieczarki
    kroimy w kostkę. Szczypiorek
    i pora myjemy, osączamy
    i drobno siekamy. Ogórki kroimy
    w kostkę.
  • Brokułowa „bomba karotenowa” 2. Robimy sos: czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę
    i mieszamy z majonezem.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Brokułowa „bomba karotenowa” 3. Pieczarki, jajka i wszystkie
    warzywa mieszamy z sosem.
    Sałatkę wstawiamy na ok. 30
    minut do lodówki.

Porady

Do majonezowego sosu można dodać sok z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować