brazylijski mus czekoladowy.....

4.49 (195 ocen)

cudowny, przepyszny deser!!!!! bardzo bardzo mocno czekoladowy i słodki. niektórzy obawiają się surowych jaj. Ja się nie boję, zresztą w końcu na coś trzeba umrzeć ;):) a nie ma to jak słodka śmierć...:):)

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 pojemniczek (20 dag) kremówki
    3 jajka
    2-3 łyżki cukru (ja proponuję 2 bedzie wystarczająco)
    1 łyżka brandy
    wiórki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Brazylijski mus czekoladowy..... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamaną czekoladę wrzuć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuszcza schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywno.
  • 2. Jajka myjemy w gorącej wodzie, osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną ciepłą czekoladę i dokładnie mieszamy ( trzeba to zrobić w miarę szybko aby nie było grudek).
  • 3. Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy do dekoracji), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 1-2 godz, by się mocno schłodził.
  • 4. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować