Bogracz

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywna gęsta zupa na zimowe chłody.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg szynki lub łopatki wieprzowej
    2 cebule
    2 pomidory(lub cztery łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego)
    2 czerwone papryki
    łyżka słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    4 ziemniaki
    2 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki śmietany+2 łyżki mąki do zabielenia zupy
    łyżka smalcu
    sól,pieprz do smaku,łyżka przyprawy do gulaszu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu.Gdy się zarumieni podlewamy wodą dodajemy liście laurowe,ziele angielskie i dusimy na małym ogniu.Gdy mięsko jest miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę,pomidory lub przecier,papryki i gotujemy do miękkości ziemniaków.Następnie śmietanę rozrabiamy z mąką i dodajemy do zupy.W osobnym rondelku rozrabiamy jajka z mąką i odrobiną wody-robimy lane ciasto i wlewamy powoli na gotujący się bogracz.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i dodajemy łyżkę przyprawy do gulaszu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować