Boczniaki a'la śledzie w oleju

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepyszne, wegetariańskie "śledzie" z własnej hodowli. ;)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapeluszy boczniaków
    4 czerwone cebule
    2 ząbki czosnku
    5 liści nori
    1 l wody
    500 ml oleju
    2 liście laurowe
    50 ml sosu sojowego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Boczniaki a'la śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki kroimy na kawałki przypominające śledziową krajankę.
    W garnku gotujemy wodę z solą, sosem sojowym, pociętymi w paseczki nori, liśćmi laurowymi, posiekaną w półksiężyce cebulą i czosnkiem.

    Wrzucamy boczniaki i dusimy przez pięć minut. Odstawiamy na piętnaście minut.

    Następnie odcedzamy i wkładamy do słoika (u mnie wyszły dwa litrowe). Mocno uciskamy, zostawiamy 3-4 cm od góry wolnej przestrzeni i zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 48h, choć moim zdaniem najlepsze są po tygodniu. Pachną zniewalająco a smakują jeszcze lepiej! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować