Boczniaki a'la śledzie po lidzbarsku

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Marynowały się, przegryzały i są! Absolutnie przepyszne wegetariańskie "śledzie", które możesz zrobić w domu!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapeluszy boczniaków
    5 płatów Nori
    1 l wody
    1 łyżka soli
    2 łyżki sosu sojowego
    2 czerwone cebule
    2 szklanki passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki cukru
    10 suszonych moreli
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Boczniaki a'la śledzie po lidzbarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczniaki a'la śledzie 1. Z boczniaków odcinamy nóżki (odkładamy, są świetne do farszów), kroimy na 2-3 cm kawałki i odkładamy. Nori tniemy nożyczkami na paseczki, cebulę kroimy w pióra.
    Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy pocięte nori oraz cebulę. Po zagotowaniu dodajemy boczniaki i parzymy pięć minut. Wyłączamy i odstawiamy na pół godziny.

    Na patelnię wlewamy passatę, dodajemy posiekane morele, przeciśnięty czosnek, cukier, sos sojowy, pieprz oraz sól.

    Podgrzewamy aż wszystkie składniki się połączą.

    Odsączamy boczniaki razem z nori. Dorzucamy do gorącej passaty i mieszamy.

    Następnie przekładamy do wyparzonych słoików (u mnie wyszły dwa pół litrowe słoiki) i mocno zakręcamy. Stawiamy na zakrętce. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Swoje otworzyłam po tygodniu. Cudownie przeszły smakiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nori

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować