Boczniaki a'la śledzie po lidzbarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczniaków odcinamy nóżki (odkładamy, są świetne do farszów), kroimy na 2-3 cm kawałki i odkładamy. Nori tniemy nożyczkami na paseczki, cebulę kroimy w pióra.
Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy pocięte nori oraz cebulę. Po zagotowaniu dodajemy boczniaki i parzymy pięć minut. Wyłączamy i odstawiamy na pół godziny.
Na patelnię wlewamy passatę, dodajemy posiekane morele, przeciśnięty czosnek, cukier, sos sojowy, pieprz oraz sól.
Podgrzewamy aż wszystkie składniki się połączą.
Odsączamy boczniaki razem z nori. Dorzucamy do gorącej passaty i mieszamy.
Następnie przekładamy do wyparzonych słoików (u mnie wyszły dwa pół litrowe słoiki) i mocno zakręcamy. Stawiamy na zakrętce. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Swoje otworzyłam po tygodniu. Cudownie przeszły smakiem!
Komentarze