Błyskawiczny ser smażony ze świeżego sera

4.5 (177 ocen)

  • 15 min

Ser smażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i w

  • 15 min

Składniki:



  • 200 g półtłustego sera białego (takiego z kostki)

    1 jajko

    1 łyżka masła

    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    sól

    koperek lub kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Błyskawiczny ser smażony ze świeżego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, jeżeli jest bardzo wilgotny to należy go lekko odcisnąć z nadmiaru serwatki.

    W garnku zagotowujemy wodę i przygotowujemy miskę, którą nałożymy na garnek, tak aby gotować na parze. Do miski wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści, następnie kruszymy ser, dodajemy sól, sodę i miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Gdy ser się rozpuści dodajemy rozbełtane całe jako i miksujemy jeszcze około 3 minut. Na samym końcu dodajemy koperek lub kminek- jak kto woli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować