Biszkopt bakaliowy z karmelem i serkową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Najlepiej smakuje w towarzystwie gorącej czekolady lub aromatycznej mlecznej kawy.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki biszkoptu:

    4 białka

    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    ¾ Łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki cukru

    Szczypta soli

    4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

    3 łyżki ziaren słonecznika

    Łyżka ziaren sezamu

    Składniki pianki serkowej:

    1,5 szklanki serka homogenizowanego waniliowego

    Szklanka śmietany kremówki

    3,5 łyżeczki żelatyny+1/3 szklanki wrzątku

    Ponadto:

    Puszka gotowej masy krówkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Pianka Kajmak

Biszkopt bakaliowy z karmelem i serkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsyp cukier i ubijaj do momentu, aż się rozpuści. Wsyp mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj orzechy, słonecznik i sezam i wymieszaj. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wielkości 24 na 32 cm. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Pianka serkowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę ubij aż stanie się gęsta, dodaj do niej serek i tężejącą żelatynę. Zmiksuj dokładnie całość.
    Na wystudzony biszkopt wyłóż masę krówkową i tężejącą piankę. Schłodź przez około godzinę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Masa krówkowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować