Ciasto z orzechowym kremem i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodziutkie i wyśmienite ciasteczko. Nawet nie zdążyłam zrobić więcej zdjęć gdyż gościom tak smakowało, że prawie nic nie zostało :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    olej rzepakowy do formy

    2 gotowe kremy orzechowe
    1/2 puszki kajmaku
    20 dkg orzechów włoskich drobno posiekanych
    orzechy włoskie dla ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z orzechowym kremem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt ( najlepiej dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin). Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, mąki przesiane oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.Dodajemy kakao. Przygotowujemy brytfannę 25x30. Smarujemy delikatnie olejem. Wlewamy biszkopt i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez ok. 35 min.
  • 2. Przygotowujemy kremy wg, zaleceń producenta. Wsypujemy drobne orzechy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Upieczony biszkopt kroimy na trzy części. Każdą z nich lekko namaczamy wodą z cytryną.
    Na pierwszy biszkopt nakładamy niecałą połowę kremu, dokładnie rozsmarowujemy. Nakładamy kolejny biszkopt i kładziemy krem ( jeżeli sobie życzymy to zostawiamy niewielką ilość aby ozdobić ciasto). Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Na koniec nakładamy kajmak. Ozdabiamy orzechami i kremem według upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować