Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami

3 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt, krem z białej czekolady i owoce. Coś pysznego. Zrobiłam sobie taką przyjemność na urodziny. Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego, że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty, lub przełożyć nim tort.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
    szczypta soli
    4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.)
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.)

    Krem z białej czekolady:
    200 g. śmietanki 36 %
    250 g. białej czekolady
    250 g. serka mascarpone

    Do nasączenia biszkoptu:
    1/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny)
    dżem truskawkowy (miałam swojski)
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami 1. Śmietankę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
    i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając.
    Kiedy śmietanką będzie ciepła wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Jeśli zostaną małe kawałeczki to można jeszcze na chwilę włączyć gaz i mieszać
    do rozpuszczenia, aż powstanie jednolita gęsta masa. Należy uważać,
    żeby nie zagotować śmietanki.
    Gotową śmietankę z czekoladą odstawić do przestudzenia.
    Kiedy wystygnie, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 5 godzin w lodówce.
  • Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami 2. W czasie, gdy śmietanka się chłodzi
    można przygotować biszkopt.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier
    i cukier waniliowy, dalej ubijać. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę,
    żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej wsypać obie mąki
    i delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
    do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy, boki wysmarować masłem).
    Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
    i piec 25 minut.
    Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
  • Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami 3. Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone
    i zmiksować. Tylko do połączenia składników.
  • Biszkopt z kremem z białej czekolady i owocami 4. Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną,
    następnie wyłożyć krem z białej czekolady.
    Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami.
    Owoce posmarować dżemem. Będą ładnie błyszczeć i nie obeschną.
    Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Biszkopt można upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować