Biszkopt puszek z jabłkami

3 (1 ocen)

  • 45 min

sezon na truskawki w pełni,ale ja nie zapomniałam w kuchni też o innych owocach :) to ciasto robi sie ekspresowo ..

  • 45 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki cukru pudru
    80 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jabłek (większych)
    cynamon
    kilka kropel olejku rumowego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt puszek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijam 5 jajek, tak, całych jajek (!), nie ma co rozdzielać – uda się pyszny biszkopt. Dodaję do tego cukier – i zwykły, i puder.
    Miksuję jaja z cukrem, aż masa będzie kremowa. Mój mikser daje sobie z tym radę w 15 minut. Masa musi być puszysta i jasno kremowa (!). Wtedy dodaję mąkę, proszek i mieszam. (Mąki naprawdę wystarczy tak mało, jak podałam, czyli 80 gram)
    Jabłka obieram i dzielę na ósemki, a następnie na mniejsze plasterki i obsypuje cynamonem i skrapiam olejkiem rumowym.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia Układam na niej jabłka Całość przykrywam masą biszkoptową.i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut (mi wystarczyło przy jabłkach 37 minut).

Porady

blacha 40x35 lub tortownica 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować