Bigos mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę osączyć z kwasu ( nie wylewać), lekko wypłukać. Golonkę dobrze oczyścić, wrzucić do dużego garnka razem z kapustą kiszona. Zalać wodą tak, aby wszystko było lekko zakryte. Dodać kostki bulionowe,liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli i przyprawy uniwersalnej. Gotować ok godziny. W tym czasie grzyby namoczyć w letniej wodzie, a kiełbasę pokroić w grubą kostkę.
Gdy golonka będzie juz podgotowana, wyjąć z kapusty i obrac od kości. Kiełbasę podsmażyć na tłuszczu ( najlepiej smalcu), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i mięso z golonki. Dobrze podsmażyc. Dodać do gotującej się kapusty kiszonej. Białą kapustę drobno zszatkować, dodać do garnka wraz z namoczonymi grzybami.
Pomidory z puszki pokroić w średnią kostkę, wrzucić do kapusty z mięsem.
Do gotującej się potrawy dodać powidłą śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Wierzch posypać mąką i dokłądnie wymieszać.
Komentarze