Bigos mojej mamy

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Nauczyła mnie go moja mama, jest przepyszny

  • 30 min

Składniki:

  • 3kg kapusty kiszonej
    1/4 kapusty białej
    20 sztuk suszonych grzybów ( można dodać więcej wg unania)
    puszka pomidorów w zalewie bez skórki
    mały koncentrat pomidorowy
    1/2 słoika powideł śliwkowych
    1,5 kg kiełbasy śląskiej
    1 średnia golonka
    4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz, majeranek, przyprawa uniwersalna
    2 łyżki mąki do zasmażenia
    2 cebule
    2 kostki bulionowe grzybowe
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę osączyć z kwasu ( nie wylewać), lekko wypłukać. Golonkę dobrze oczyścić, wrzucić do dużego garnka razem z kapustą kiszona. Zalać wodą tak, aby wszystko było lekko zakryte. Dodać kostki bulionowe,liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli i przyprawy uniwersalnej. Gotować ok godziny. W tym czasie grzyby namoczyć w letniej wodzie, a kiełbasę pokroić w grubą kostkę.
    Gdy golonka będzie juz podgotowana, wyjąć z kapusty i obrac od kości. Kiełbasę podsmażyć na tłuszczu ( najlepiej smalcu), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i mięso z golonki. Dobrze podsmażyc. Dodać do gotującej się kapusty kiszonej. Białą kapustę drobno zszatkować, dodać do garnka wraz z namoczonymi grzybami.
    Pomidory z puszki pokroić w średnią kostkę, wrzucić do kapusty z mięsem.
    Do gotującej się potrawy dodać powidłą śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Wierzch posypać mąką i dokłądnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować