Białkowiec kolorowy z wsadką kokosowa

0 (0 ocen)

Świetny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Przepis wymyśliłam z potrzeby chwili. Naprawdę polecam

Składniki:

  • Ciasto
    9 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    1 łyżka kakao
    3 łyżki suchego maku
    1 opakowanie kisielu żurawinowego
    1 opakowanie kisielu cytrynowego

    Wsadka kokosowa
    6 białek
    1 szklanka cukru
    200 g wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa
    2 budnie waniliowe
    ¾ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2,5 szklanki mleka
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Białkowiec kolorowy z wsadką kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wciąż ubijając dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto dzielimy na 4 cześci. Do każdej z nich dodajemy kolejno:
    1. 1 łyżkę kakao
    2. kisiel żurawinowy
    3. kisiel cytrynowy
    4. 3 łyżki suchego maku
    Na blachę o wymiarach 25x 35 kłaść po 2 łyżki kolejno w to samo miejsce każdego rodzaju ciasta tworząc okręgi. Piec w 180°C ok 40-45 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa placki.
  • 2. Wsadka kokosowa
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu delikatnie wmieszać wiórka kokosowe, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wylać na taką samą blachę jak ciasto kolorowe. Piec w 180°C ok 15-20 minut.
  • 3. Masa
    Z mleka, cukru i budyni ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch ,dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 4. Przełożenie:
    Placek kolorowy- ½ masy- wsadka kokosowa- ½ masy- placek kolorowy

    Można udekorować polewą czekoladową lub według własnego uznania

Porady

Ciasto równie świetnie smakuje jak do masy zamiast mleka użyjemy syropu z brzoskwiń w puszce Jeśli masa wydaje się nam za mało słodka można dodać do niej cukru pudru. Ja mrożę białka i jak mi się już uzbiera robię właśnie takiego placka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kisiel Kokos Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować