" Beznazwa "

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Ciasto to nie ma swojej nazwy dlatego postanowiłam nazwać je właśnie " beznazwa " ;-)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto ( na spód):
    150 g masła
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    1 jajko roztrzepane
    200 g pokruszonych herbatników
    100 g wiórków kokosowych
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    20 g rodzynek

    Masa:
    3 łyżki żelatyny
    70 g masła
    2 łyżki mleka
    1/2 torebki budyniu waniliowego
    200 g cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    2 serki homogenizowane ( po 180 g)

    Dekoracja;
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

" beznazwa " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić 150 g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko, i podgrzewać na małym ogniu - cały czas mieszając.
    Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć spód TORTOWNICY. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70 g masła, dodać mleko, budyń, cukier, puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić połączyć z serkiem homogenizowanym i żelatyną i wyłożyć na ciasto. Schłodzić na lodówce.
  • 3. Schłodzone ciasto polać polewą czekoladową.

Porady

Najlepiej ciasto zrobić w tortownicy, jeśli chcecie zrobić je na blasze to radzę podwoić a nawet potroić składniki ;).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować