Przedstawiam wam najlepsze, najzdrowsze bezglutenowe ciasto marchewkowe, które z pewnością wyjdzie każdemu! Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, miękkie, puszyste i słodkie. Jestem przekonana, że zakochacie się od pierwszego kęsa... :)
Składniki:
-200g mąki grycznej pełnoziarnistej
-130g rozpuszczonego masła klarowanego
-3/4 szklanki ksylitolu
-200g potartej marchewki
-4 duże jajka
-1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
-1/5 łyżeczki gałki muszkatałowej
-szczypta soli
-1 łyżeczki proszku do pieczenia (dla osób na diecie bezglutenowej koniecznie z certyfikatem)
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
Bezglutenowe i zdrowe ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-jajka z dodatkiem cukru ubijamy za pomocą miksera do uzyskania puszystej i gładkiej masy
-w misce mieszamy wszystkie suche składniki
-do jajek dodajemy powoli i stopniowo suche składniki oraz olej cały czas miksując na wolnych obrotach
-na koniec dodajemy marchew i dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-pieczemy około 45-50minut do suchego patyczka
Komentarze