ciasto jest słodkie, mocno wilgotne i bardzo aromatyczne
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
przepis na keksówkę o wymiarach 11x30cm
ciasto:
500 g marchewki (już obranej i startej na tarce o średnich oczkach)
300 g mąki orkiszowej typ 2000
2 dojrzałe banany
5 jaj
250 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika
polewa:
50 g oleju kokosowego lub masła roślinnego
50 ml mleka migdałowego
50 g ciemnego kakao (ok. 2 czubate łyżki)
50 g ksylitolu (ok 3 łyżki)
+ migdały do posypania
Zdrowe ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól, przyprawę do piernika i ubijamy na wysokich obrotach miksera do lekkiego spienienia (tak by wszystkie składniki stanowiły jednolitą masę). Banany wkładamy do blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Płynne banany przelewamy do miski z jajkami, dolewamy olej i całość dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy całą marchewkę i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy łyżki mieszamy. Gdy składniki się połączą, gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy ok. 60 minut – do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy na kratce.
2.polewa:
wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Gotową polewą polewamy zimne ciasto marchewkowe i posypujemy migdałami.
Porady
ze względu na zawarte w cieście banany i marchewkę najlepiej zjeść je w przeciągu 3 dni
Komentarze