baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara

4.48 (153 ocen)

żeberka są soczyste, kruche, aromatyczne, sos jest pyszny.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć
  • etap 2. w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami
  • etap 3. dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew
  • etap 4. dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
  • etap 5. żeberka wyjąć na talerz, SOS: wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, blenderem zmiksować wszystko i doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, żeberka podać z sosem i z czym się lubi

Porady

baranina po wymoczeniu w maślance z octem jabłkowym jest krucha, traci zapach barani, żeberka wystarczy moczyć całą noc, większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować