Bakłażany nadziewane soczewicą i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy na około 20 minut.
2. Bakłażany puściły soki, więc delikatnie przecieramy je ściereczką jednorazową.
Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły.
3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
4. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek, mięso mielone i przyprawy. Całość smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki.Smażymy przez chwilkę.
5. Usmażone mięso zalewamy passatą pomidorową, i wodą, po chwili dodajemy soczewicę, gotujemy aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodajemy posiekany szpinak, środek z wydrążonego bakłażana, natkę pietruszki, całość doprawiamy do smaku.
6. Przygotowany farsz nakładamy na bakłażana, wierzch okrywamy fetą, całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180* . Po upieczeniu polecam posypać zieloną cebulką albo natką pietruszki.
Komentarze