Bakaliowe ciasteczka na sodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Orzechy laskowe, kokos, rodzynki i czekolada - wszystko co uwielbiam najbardziej w jednych ciasteczkach. Idealne na świąteczny stół :)

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 2 1/2-3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    125g margaryny
    100 ml mleka
    2 czubate łyżki wiórków kokosowych
    2 czubate łyżki rodzynek
    2 czubate łyżki posiekanych orzechów laskowych
    2 czubate łyżki posiekanej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Bakaliowe ciasteczka na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Następnie dodać cukier waniliowy, mleko i dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i wyrobić ciasto rękami. Do ciasta dodać bakalie i czekoladę, krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na gr. około 0,5 cm i wykrawywać literatką ciasteczka. Gotowe ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej blasze. Piec w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez około 10-15 minut (do uzyskania złotego koloru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować