To spore ciasto. Gdy nie mamy gości, spokojnie starczy nam na cały weekend i na poniedziałek do pracy i szkoły.
60 min
Składniki:
długa keksówka
20 dkg cukru
20 dkg bardzo miękkiego masła
6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
skórka starta z jednej dużej pomarańczy
20 dkg mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg moreli suszonych pokrojonych w kostkę wielkości rodzynek
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Babka z suszonymi morelami i tartą skórką z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175°C.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Startą skórkę z pomarańczy utrzeć łyżką z cukrem, aby wycisnąć z niej jak najwięcej olejków eterycznych, a cukier zrobi się wilgotny i grudkowaty. Ucierać żółtka z cukrem przez około 10 minut, później dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Odłożyć mikser i ręcznie za pomocą łyżki wmieszać morele do ciasta. Na koniec ubić pianę z białek i łyżką wmieszać do ciasta ubite białka. Wlać ciasto do formy i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 45 - 50 min.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze