Babka z suszonymi morelami i tartą skórką z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 60 min

To spore ciasto. Gdy nie mamy gości, spokojnie starczy nam na cały weekend i na poniedziałek do pracy i szkoły.

  • 60 min

Składniki:

  • długa keksówka

    20 dkg cukru
    20 dkg bardzo miękkiego masła
    6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
    skórka starta z jednej dużej pomarańczy
    20 dkg mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dkg moreli suszonych pokrojonych w kostkę wielkości rodzynek
    cukier puder do posypania gotowego ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka z suszonymi morelami i tartą skórką z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175°C.
    Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Startą skórkę z pomarańczy utrzeć łyżką z cukrem, aby wycisnąć z niej jak najwięcej olejków eterycznych, a cukier zrobi się wilgotny i grudkowaty. Ucierać żółtka z cukrem przez około 10 minut, później dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Odłożyć mikser i ręcznie za pomocą łyżki wmieszać morele do ciasta. Na koniec ubić pianę z białek i łyżką wmieszać do ciasta ubite białka. Wlać ciasto do formy i włożyć do gorącego piekarnika. Piec 45 - 50 min.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować