Babka śmietankowa

4.99 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Babka o delikatnym śmietankowym aromacie.Polecam:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jaj,
    4 budynie śmietankowe bez cukru,
    1 kostka margaryny,
    12 łyżek oleju,
    2 szklanki mąki pszennej,
    1,5 szklanki cukru,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia,
    aromat smietankowy
    1 łyzeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne rozpuszczamy i studzimy.
    Oddzielamy bialka od zoltek.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, zoltka,mąkę, budynie,proszek do pieczenia i olej.Delikatnie miksujemy.Na koniec wlewamy cienka stróżką ostudzoną margarynę.Wlewamy kilka kropel aromatu.
  • 2. Z powstałego ciasta odbieramy 3 łyzki i dodajemy do tego kakao.Mieszamy.
    Biala mase stopniowo wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.Co jakis czas robimy na bialym ciescie kleksa z ciasta kakaowego.
    Pieczemy w temp 180 stopni ok 1 godzinę.
    Po ostudzeniu polewamy polewą lub roztopioną czekolada.

Porady

Mozna pominac robienie kleksow z ciasta kakaowego i zrobic cała babke śmietankową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować