Babka śmietankowa

  • wyświetlono: 1557 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Babka o delikatnym śmietankowym aromacie.Polecam:)

lucyna19
  • 90min

Składniki

6 jaj,
4 budynie śmietankowe bez cukru,
1 kostka margaryny,
12 łyżek oleju,
2 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki cukru,
2 łyzeczki proszku do pieczenia,
aromat smietankowy
1 łyzeczka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Babka śmietankowa

  • 1. Margaryne rozpuszczamy i studzimy.
    Oddzielamy bialka od zoltek.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, zoltka,mąkę, budynie,proszek do pieczenia i olej.Delikatnie miksujemy.Na koniec wlewamy cienka stróżką ostudzoną margarynę.Wlewamy kilka kropel aromatu.
  • 2. Z powstałego ciasta odbieramy 3 łyzki i dodajemy do tego kakao.Mieszamy.
    Biala mase stopniowo wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta.Co jakis czas robimy na bialym ciescie kleksa z ciasta kakaowego.
    Pieczemy w temp 180 stopni ok 1 godzinę.
    Po ostudzeniu polewamy polewą lub roztopioną czekolada.

Porady

Mozna pominac robienie kleksow z ciasta kakaowego i zrobic cała babke śmietankową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciCiastoWielkanocbabababka śmietankowa

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek

Dodane przez: zuzanna31

Mazurek śmietankowy

Mazurek z pomadą śmietankowo-czekoladową

Przekrojona babka

Dodane przez: kamilab

Babka

Jest smaczna,pulchna i długo świeża.Szybka...

babka

Dodane przez: kuchenny chillout

babka

stary sprawdzony przepis, ciasto...

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: joanna1974

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Puszyste ciasto czekoladowe mega...

Babka Żyrafa

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Babka Żyrafa

Babka Żyrafa to hit włoskiego internetu....

Ciasto śmietankowe

Dodane przez: czarrna

Ciasto śmietankowe

Szybkie i łatwe w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE