Mięsne pierożki

0 (0 ocen)

Pyszne pierożki, które są bardzo sycące.

Składniki:

  • Na ok. 95 pierożków (od szklanki)

    Ciasto:
    - kilogram mąki,
    - 2 jajka,
    - pół łyżki soli,
    - gorąca woda ok. 400 ml + 100 ml oleju


    Farsz:
    - 1 kg surowej szynki
    - 4-5 dużych cebul
    - ok. pół szklanki wywaru z mięsa
    - 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz

Mięsne pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zagnieść ciasto na pierogi, dodawać mąki aby miało lepką konsystencję. Na stolnicy ostatecznie wyrabiać ciasto przed wałkowaniem - tak przygotowane ciasto nie wysycha, jest świeższe,
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso umyć, pokroić w kawałki, ugotować ok. 30-40 min. z listkami laurowymi i zielem angielskim. Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Doprawić solą i pieprzem, wlać wywar z mięsa na tyle, aby farsz ładnie się sklejał i nie był za suchy.
  • 3. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie z olejem ok. 4 min. od wypłynięcia.

Porady

Ugotowane pierogi należy przelać zimną wodą i polać roztopioną margaryną - nie będą się sklejały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy