babeczki bananowe z czekoladą zdobione lukrem królewskim

0 (0 ocen)

  • 35 min

przepis na babeczki dostałam od babci

  • 35 min

Składniki:

  • babeczki:
    125g miękkiego masła
    125g cukru
    2 jajka średniej wielkości
    2 małe dojrzałe rozgniecione banany
    125g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki płatków gorzkiej czekolady

    lukier królewski:
    500g cukru pudru
    2 jajka średniej wielkości
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki bananowe z czekoladą zdobione lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. babeczki:
    1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i wyłóż papilotkami 12 otworów w blasze do pieczenia babeczek.
    2. W misce zmieszaj masło z cukrem na puszystą masę.
    3. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj na gładką masę.
    4. Dodaj rozgniecione banany.
    5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i zmieszaj z resztą masy.
    6. Dodaj płatki czekolady i delikatnie połącz z ciastem.
    7. Nałóż łyżką masę do 12 papilotek do dwóch trzecich wysokości.
    8. Piecz 20-25 minut i odstaw do ostygnięcia.
  • 2. lukier:
    1. Przesiej cukier puder do miski.
    2. Dodaj białka i sok z cytryny, a następnie ubij składniki.
    3. Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta dodaj krople soku cytrynowego i mieszaj przez 1-2 minut.

Porady

jeśli nie chcesz od razu zużyć lukru, przełóż do do szczelnego pojemnika i przykryj wilgotną, czystą szmatką i zamknij wieczko. Lukier można przechowywać w lodówce nawet do pięciu dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować