Babaretka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser z galaretek i owoców w formie na babkę. Szybki, lekki i smaczny letni przysmak.

  • 40 min

Składniki:

  • Na jedną wielką "Babę":

    - 0,5 kilo borówek lub jagód,
    - 2 nektaryny,
    - 3 rodzaje galaretek (jagodowa, agrestowa, pomarańczowa),
    - 4 łyżki twarożku sernikowego lub jeden serek waniliowy,
    - 9 łyżek żelatyny w proszku,
    - woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do sylikonowej formy wsypujemy wszystkie borówki.
  • 2. W 400 ml zagotowanej wody rozpuszczamy pierwszą (jagodową) galaretkę razem z 3 łyżkami żelatyny. Po ostudzeniu zalewamy borówki i odstawiamy do lodówki by stężała.
  • 3. Druga warstwa to galaretka agrestowa. Rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej wody, również dodając 3 łyżki żelatyny. Po przestudzeniu dodajemy 4 łyżki twarożku i roztrzepujemy by nie było grudek. Nakładamy na zastygłą jagodową warstwę i odstawiamy do lodówki.
  • Od dołu nektaryny 4. Kroimy nektaryny w drobna kostkę i schładzamy w lodówce. Rozpuszczamy pomarańczowa galaretkę jak dwie poprzednie z dodatkiem żelatyny. Na druga warstwę układamy skrojone nektaryny i zalewamy schłodzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki by całość dobrze stężała.
  • 5. Gdy deser jest gotowy można go łatwo wyjąć z sylikonowej formy.

Porady

Dla pewności przed wyjęciem deseru można lekko przelać formę ciepła wodą by łatwiej odszedł od brzegów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować