Andrut- poświąteczne porządki

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Prosty, szybki i ciekawy w smaku przekładaniec, zawsze inny w zależności od składników nadzienia

Kameleon
  • 60min

Składniki

opakowanie andrutów
1 kostka masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru
100ml rumu lub likieru
2 łyżki soku z cytryny
Laska wanilii
10 dag drobniutko posiekanych orzechów (dowolnych- tutaj włoskie )
10 dag dowolnych bakalii ( tutaj suszone śliwki , daktyle, figa, rodzynki)
15dag resztek pozostałych, podsuszonych ciast: kruchego, piaskowego, piernika, biszkopta
bardzo gęste powidła śliwkowe lub inne

tabliczka gorzkiej , czarnej czekolady
odrobina kandyzowanych skórek cytrusowych i lukru do przybrania, inne pozostałe po świętach

Sposób przygotowania przepisu:

Andrut- poświąteczne porządki

  • 1. Resztki świątecznych ciast podsusz i rozkrusz wałkiem do ciasta
  • 2. Orzechy podsusz i drobniutko posiekaj nożem
  • 3. Rozdrobnij nożem bakalie
  • 4. Masło, żółtka, cukier i ziarenka wanilii utrzyj na pulchną masę
  • 5. W trakcie ucierania dodaj sok z cytryny oraz alkohol
  • 6. Do utartej masy dodaj pokruszone ciasto oraz orzechy i bakalie- starannie rozmieszaj i podziel na połowę
  • 7. Andruty przełóż przygotowaną masą oraz powidłami śliwkowymi w następujący sposób: powidło, masa, powidło, powidło , masa, powidło.
  • 8. Przekładaniec mocno obciąż deseczką i umieść na noc w chłodnym miejscu
  • 9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i tak powstałą polewę rozsmaruj na andrucie pokrywając torcik z wierzchu oraz po bokach
  • 10. Wierzch torcika przybierz dekoracyjnie kandyzowaną skórką, lukrem oraz cukrem pudrem i pozostaw do całkowitego stężenia polewy oraz przybrania.

Porady

Powidła lub marmolada czy dżem muszą być twarde- zbyt miękkie smarowidło spowoduje zawilgocenie wafli

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieorzechywaflebakaliesuszone śliwkiPrzekładaniecandrutdeser do kawyprzepis_miesiąca1000andrut w czekoladzie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1k8jxsk

Dodane przez: Sliczna6

Piszinger -andrut z masą chałwową

Pyszny andrut przekładany masą...

Deser poświąteczny

Dodane przez: afrodyta

Deser poświąteczny

Bardzo smaczny, lekki deser, który...

Andrut z orzechami

Dodane przez: PolskaGotuje

Andrut z orzechami

Jako dziecko asystowałam babci...

Andrut a la mazurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Andrut à la mazurek

Na nowo odkrywam kulinarny świat....

Andrut z masą śmietanowo- kajmakową

Dodane przez: beciiaaa

Andrut z masą śmietanowo- kajmakową

Pyszny deser. Moi goście byli zachwyceni....

Toffik - czyli karmel z andrutem

Dodane przez: juchab

Toffik - czyli karmel z andrutem

Pełne słodyczy wafelek posypany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE