Ananasowiec

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Słodki placek o przepysznym ananasowym kremie...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    4 łyżki gotowanej wody
    4 żółtka
    0,6 szkl. kartoflanki
    0.75 szkl. mąki
    mały proszek do pieczenia
    Krem:
    1 duża puszka ananasów
    3 łyżki cukru
    1 kostka palmy
    1 łyżka mąki
    0.5 budyniu śmietankowego
    Płytka kokosowa:
    4 białka
    1 szkl. cukru
    200 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać powoli szklankę cukru i ubijać tak długo aż nie będzie czuć cukru. Dodać 4 łyżki wody gotowanej, żółtka. Lekko wymieszać kartoflankę i mąkę z masą na koniec dodać proszek. Wylać na normalną blaszkę 25 cm x 39 cm i piec ok 30/40 minut na 180 stopni do zarumienienia.
  • 2. Krem:
    Gotujemy budyń z 1 szklanką soku ananasowego (2/3 ugotować w 1/3 rozpuścić mąkę, budyń cukier). Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń i pokrojone odsączone ananasy.
  • 3. Płytka kokosowa:
    Ubić białka na sztywno dodać cukier i na koniec wiórka. Upiec płytkę na papierze do pieczenia. pieczemy ok 30/40 minut na 180 stopni

    Na biszkopt nakładamy krem a na to płytkę.

Porady

Do biszkoptu dodajemy wodę gotowaną by był pulchniejszy. Biszkopt wyjmując z piekarnika możemy zrzucić na ziemię wtedy na pewno nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować