Amoniaczki

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Amoniaczki to smaczne,tanie ,proste i szybkie ciasteczka które nigdy się nie znudzą.Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 jajek (z tego 2 białka należy pozostawić do posmarowania ciasteczek)
    4 łyżeczki amoniaku
    1 szkl. cukru pudru
    1 margaryna
    5-6 łyżek kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    Do dekoracji: cukier perlisty,cukier błyszczący Dr.Oetkera ,cukier zwykły
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i amoniakiem.Do mąki dodać posiekaną margarynę ,wymieszać dodać śmietanę ,5 żółtek i 3 białka,cukier waniliowy.Zagnieść ciasto.Wałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok.5 mm.Wykrawać dowolne kształty foremkami. Każde ciastko posmarować za pomocą pędzelka białkiem i potrzepać cukrem. Ułożyć ciasteczka w odstępach na przygotowanej wcześniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i piec przez ok.15 min. na złoty kolor.Po wystudzeniu przechowujemy je np. w metalowej puszce.

Porady

Amoniaczki najlepsze są po paru dniach gdy zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować