ADWOKATOWA FANTAZJA

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Delikatne ciasto idealne na przyjęcia

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kieliszki spirytusu

    MASA ŚMIETANKOWO - ADWOKATOWA:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 szklanka bardzo gęstego adwokata
    1 tabliczka białej czekolady 100g
    3 śmietan fixy (lub 1 galaretka cytrynowa)
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 dużej paczki herbatników

    MASA ŚMIETANKOWA:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 śmietan-fixy

    POLEWA ADWOKATOWA:
    1 szklanka bardzo gęstego adwokata
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Adwokatowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać.Na koniec dodać pozostałe składniki : mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
    Wymieszać, wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem - dużej, standardowej formy i piec ok. 35 min w temp. 170 st. C.
    Wystudzić, skropić spirytusem.
  • 2. MASA ŚMIETANKOWO-ADWOKATOWA:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem,powoli dolewać do niej adwokat nie przerywając miksowania.
    Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali,
    odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
    Następnie wlać delikatnie do masy adwokatowej cały czas miksując.
    Na koniec wsypać śmietan fixy (lub tężejącą galaretkę przygotowaną
    w 1 szklance wody) i miksować do uzyskania gęstej konsystencji.
    Masę wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić i rozłożyć
    na niej herbatniki.
  • 3. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać śmietan-fixy i zmiksować.
    Warstwę rozprowadzić równomiernie na herbatnikach.
  • 4. POLEWA ADWOKATOWA:Adwokat wylać powoli i delikatnie na bitą śmietanę, rozprowadzić równomiernie.
    Czekoladę stopić w kąpieli wodnej bądź na parze, schłodzić kilka minut
    i wylewać na adwokat tworząc ozdobne wzory (ja przekładam do szprycy i robię wzorki). Ciasto wstawić na noc do lodówki celem stężenia mas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować