Czym od książki My new roots czy Minimalist baker różni się publikacja Alicji Rokickiej? Zaletą z pewnością jest fakt, że autorka gotuje „po polsku”. Jej dania, choć roślinne, z pewnością będą nam bliższe, bo powstałe z naszych produktów, przygotowane pod „nasze” smaki. Alicja wygrała też konkurs Blog Roku w 2014 roku, trzeba więc wierzyć, że jest autorytetem w swojej dziedzinie, a nagroda jest ukoronowaniem jej ciężkiej pracy.

Co pysznego czeka na nas w Wegan nerd? Zacznijmy od śniadań – znajdziemy tu przepisy na wszystkie te dania, które lądują na większości polskich stołów – owsiankę, jaglankę, jajecznicę w wersji wegan, czyli tofucznicę, modną ostatnio szakszukę z tofu zamiast jajek, domową granolę, omlet, chleb czy pankejki.

Jeśli jesteście gotowi na zasmakowanie w kuchni roślinnej, autorka przygotowała przepisy zastępujące klasyczny majonez, serek kanapkowy, twarożek  i oczywiście mleko bez - wszystko ze składników roślinnych. Pomysły na mleko czy twarożek sprawdzą się nie tylko przy nietolerancjach pokarmowych, ale wtedy, gdy w lodówce zabraknie nam klasycznego mleka – wtedy szybko można przygotować mleko owsiane czy z orzechów laskowych.

W dziale o zupach podobają mi się przepisy na 3 buliony, które stać się mogą bazą do przygotowania zupy z pieczonej marchewki, kurkowej z pęczakiem czy modnego obecnie ramenu – azjatyckiej potrawy z makaronem. Przepisy są różnorodne – od klasycznej domowej pomidorówki aż do kukurydzianego chowderu z popcornem.

Podoba mi się, że w Wegan nerd można znaleźć wiele pomysłów na dania obiadowe. O ile śniadania wydają się być rzeczą łatwą do modyfikacji, obiady wielu osobom przysparzają sporo problemów. Tu mamy i typowe dania znane w swoich bezmięsnych wersjach jak lazania czy  paella, ale pojawiają się także ciekawe nowe pomysły. Sznycle z kaszy gryczanej i pieczarek, pieczony kalafior, steki z kapusty, curry z buraków – to dla wielu osób może być coś nowego, ale czemu nie podać dobrze znanych warzyw właśnie w tyki sposób? Dla osób, które jednak wolą więcej klasyki na talerzu, Alicja przygotowała uwielbiane burgery, pizze i frytki w wegańskiej formie.

Autorka nie zapomniała też o pomysłach na wegańskie święta. Boczniaki zamiast śledzi, pasztet z fasoli i gruszki, tatar z buraka albo pieczeń fasolowa to godne zastępniki znanych dobrze dań.

Łasuchy znajdą też coś dla siebie – torcik z bitą śmietaną kokosową, wegańska beza czy tofurnik to desery, którymi nie pogardzi nawet największy miłośnik słodkości.

Ta książka to dowód na to, że osoby stosujące dietę roślinną wbrew powszechnemu przekonaniu nie jedzą tylko sałatek, a dostarczają organizmowi pełnowartościowych produktów. To dowód także na to, jak kolorowa, smaczna i inspirująca może być kuchnia wegańska. Dzięki mleku z płatków owsianych czy twarożkowi z orzechów odkrywamy nowe sposoby wykorzystania produktów, które na co dzień znajdziemy w kuchennych szafkach.  Dzięki Wegan nerd możemy wzbogacić naszą dietę o wiele pysznych, zdrowych dań. 

Autor: Marta Kornak