usta teściowej z kremem kawowym

5 (143 ocen)

zmieniona wersja znanego już placka o nazwie usta teściowej

Składniki:

  • forma 24x34 cm

    duże opakowanie biszkoptów
    powidła śliwkowe
    kostka margaryny
    3/4 szkl cukru
    5 jaj
    1/2 szkl mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1-2 łyżki kakao

    masa:
    kostka masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpusczonej w łyżce wody
    3 żółtka
    1/2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Usta teściowej z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty sklejamy powidłem i układamy na wysmarowanej masłem formie . W garnku roztapiamy masło, cukier, mleko i kakao. Po ostudzeniu dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Biszkopty zalewamy ciastem . Pieczemy w 180 *C przez ok 30-40 min.
    Masa:
    żółtka z cukrem ubijamy na parze do białośći aż zgęstnieją. Studzimy. Masło ucieramy do białośći . Żółtka dodajemy po łyżce do utartego masła .Na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę . Upieczone , wystudzone ciasto smarujemy kremem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować