Usta teściowej

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Fajnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ½ kostki margaryny
    2 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek wody
    7 jajek
    2 ¼ szkl mąki
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka
    6 łyżek cukru
    ½ l mleka
    1 kostka masła
    Ponadto:
    25 dkg biszkoptów
    250 ml powidła śliwkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Usta teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować i ostudzić.
    2. Na blasze ułożyć biszkopty przełożone powidłem.
    3. Do zimnej masy kakaowej dodawać kolejno żółtka i ucierać, następnie mąkę z proszkiem i na koniec pianę z ubitych białek. Połową ciasta zalać biszkopty, a z drugiej upiec osobne ciasto.
    4. Z podanych składników ugotować krem, ostudzić. Rozetrzeć masło i dodać do niego krem.
    5. Ciasto z biszkoptami posmarować 2/3 części masy, przełożyć drugim ciastem, wierzch posmarować pozostałą masą i posypać kakao.

Porady

Powidło nie musi być śliwkowe ale lepiej, aby było kwaśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować