Truskawkowa pokusa

0 (0 ocen)

Wygrzebałam z zamrażarki woreczek truskawek. Upiekłam biszkopt, zrobiłam alla powidła truskawkowe z galaretką, ubiłam śmietanę i wyczarowałam pyszne ciacho - prawdziwa pokusa

Składniki:


  • Biszkopt :
    4 jajka ( M )
    1/2 szk cukru
    16 g cukru waniliowego
    2/3 szk mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
    Masa truskawkowa :
    750 g truskawek ( mrożonych )
    1/4 szk wody
    2 galaretki truskawkowe
    Dodatkowo :
    500 ml śmietany kremówki
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek.
    Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno.
    Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia.
    Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce.
    Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masa truskawkowa :
    Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić.
    Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki.
    Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują.
    Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki po czym dokładnie wymieszać.
    Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
    Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta.
  • 3. Przełożenie :
    Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy.
    Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową.
    Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć.
    Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta.
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować