Tradycyjne amoniaczki

4.48 (161 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruchutkie ciasteczka - przywołują smaki dzieciństwa.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mąki
    15 dag margaryny
    12 dag cukru pudru
    1 dag amoniaku
    2 jaja
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    3-4 łyżki śmietany

    Ponadto:
    1 białko
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Tradycyjne amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wałkujemy na ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Smarujemy rozkłóconym białkiem i maczamy w cukrze. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 12 min do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować