Tort kawowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, wsypać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 170st.C, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać z mascarpone.
Poncz:
Do ostudzonej kawy dodać likier.
Pierwszy blat ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, połowę wiśni z kompotu, posypać kakao, przykryć drugim blatem i powtórzyć czynności. Ostatni blat naponczować, posmarować połową pozostałego kremu, na wierzchu ułożyć namoczone w kawie biszkopty. Resztą kremu umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy, na biszkopty wycisnąć dekorację w kremu, całość posypać kakao. Ułożyć kandyzowane wisienki, udekorować wzorami z czekolady.
Czekoladowe wzory: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przełożyć do rożka z papieru lub woreczka foliowego, ściąć końcówkę. Na papierze do pieczenia wyciskać wzory z czekolady – kwiatki, napisy, motyle itp. i odłożyć do lodówki, by zastygły. Gdy stwardnieją, delikatnie zdjąć z papieru i udekorować tort.
Komentarze