Tort kawowy z wiśniami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję. Połączenie kawy z delikatnym kremem z mascarpone przypomina nieco tiramisu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    0,5 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2,3 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz:
    200ml mocnej kawy
    50ml likieru migdałowego

    Krem:
    500ml śmietanki 30%
    500g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    wiśnie z kompotu – ok. 1-1,5 szklanki
    2 łyżki kakao w proszku

    Dekoracja:
    9-10 okrągłych biszkoptów
    50g gorzkiej czekolady
    kandyzowane wiśnie
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kawowy

Tort kawowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kawowy z wiśniami 1. Biszkopt:
    Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, wsypać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 170st.C, do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić na 3 blaty.

    Krem:
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać z mascarpone.

    Poncz:
    Do ostudzonej kawy dodać likier.

    Pierwszy blat ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, połowę wiśni z kompotu, posypać kakao, przykryć drugim blatem i powtórzyć czynności. Ostatni blat naponczować, posmarować połową pozostałego kremu, na wierzchu ułożyć namoczone w kawie biszkopty. Resztą kremu umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy, na biszkopty wycisnąć dekorację w kremu, całość posypać kakao. Ułożyć kandyzowane wisienki, udekorować wzorami z czekolady.

    Czekoladowe wzory: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przełożyć do rożka z papieru lub woreczka foliowego, ściąć końcówkę. Na papierze do pieczenia wyciskać wzory z czekolady – kwiatki, napisy, motyle itp. i odłożyć do lodówki, by zastygły. Gdy stwardnieją, delikatnie zdjąć z papieru i udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować