Tort kawowy z wiśniami

4.5 (198 ocen)

szybki, smaczny z lekką nutką kawy; na tortownicę o średnicy 20 cm

Składniki:

  • BISZKOPT

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA

    0,5 litra śmietanki 30 %
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    PONAD TO

    450 g wiśni mrożonych lub świeżych
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    0,5 szklanki wrzącej wody
    tarta czekolada do obsypania boków tortu
    ziarna kawy do dekoracji
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kawowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając dodać żółtka. Na samym końcu wsypać mąkę krupczatkę wymieszaną z kakao i z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać delikatnie drewniana łyżką. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.

    MASA Śmietankę ubić na sztywna pianę. Przed końcem ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietankę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

    Biszkopt przekroić na 3 części. Kawę zaparzyć wrząca wodą. Wiśnie rozmrozić. Jeśli są świeże to umyć i wydrylować. Dolny blat biszkoptu nasączyć kawą, posmarować porcją masy śmietanowej. Na masę wyłożyć wiśnie. Przykryć drugim blatem. Nawilżyć rozpuszczoną kawą i wyłożyć porcję masy śmietanowej. Przykryć wszystko trzecim blatem, który również nasączyć kawą. Górę i boki tortu posmarować masa śmietanową. Górę dowolnie ozdobić wiśniami i ziarnami kawy a boki tortu obsypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować