Zapraszam na słodki torcik naleśnikowy przekładany dżemem oraz kremem czekoladowym. Torcik naleśnikowy może być smakowitym, słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Polecam
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 3 szkl mleka
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz: 1 mały słoiczek dżemu (ja miałam borówkowy)
200 g serka śmietankowego
4 łyżki kremu czekoladowego
cukier puder do posypania
Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron (ja miałam patelnię o śred. 26 cm). Odstawiamy naleśniki aby nieco ostygły.
Serek smietankowy przekładamy do miseczki, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy razem.
Na talerzu układamy jeden naleśnik i smarujemy go 1 łyżką dżemu, na niego układamy następnego naleśnika i smarujemy go łyżką kremu. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smarujemy. Przykładamy drugim talerzem i wstawiamy do lodówki na całą noc.Przed podaniem posypujemy torcik odrobiną cukru pudru.
Komentarze