Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na słodki torcik naleśnikowy przekładany dżemem oraz kremem czekoladowym. Torcik naleśnikowy może być smakowitym, słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 3 szkl mleka
    2 szkl mąki pszennej
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz: 1 mały słoiczek dżemu (ja miałam borówkowy)
    200 g serka śmietankowego
    4 łyżki kremu czekoladowego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Torcik naleśnikowy z dżemem i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron (ja miałam patelnię o śred. 26 cm). Odstawiamy naleśniki aby nieco ostygły.
    Serek smietankowy przekładamy do miseczki, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy razem.
    Na talerzu układamy jeden naleśnik i smarujemy go 1 łyżką dżemu, na niego układamy następnego naleśnika i smarujemy go łyżką kremu. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami, smarując je na przemian dżemem i kremem. Ostatniego naleśnika nie smarujemy. Przykładamy drugim talerzem i wstawiamy do lodówki na całą noc.Przed podaniem posypujemy torcik odrobiną cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Olej Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować