Tarta prowansalska z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy cisto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy do zbrązowienia. Następnie dodajemy pokrojone na małą kostkę cukinię i pomidory. Na małym ogniu stale mieszając doprowadzamy do zmięknięcia warzyw. Doprawiamy papryką w proszku, sosem worcester, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu. Studzimy. Wbijamy jajko, dobrze mieszamy.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wykładamy na nie masę mięsną, wierzch dekorujemy wedle uznania- plasterkami cukinii, pomidorów, możemy posypać żółtym serem. Ja udekorowałam grillowanymi plasterkami cukinii.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Komentarze