Surówka z buraka i marchewki do obiadu

4.94 (162 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam buraki i chciałam spróbować coś innego niż buraczki z chrzanem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 35 dag buraków
    1 marchewka-około 70g
    1/4 dużej cebuli
    1 małe jabłko
    2 łyżki octu
    3 łyżki oleju
    szczypta soli i pieprzu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.94 (162 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z buraka i marchewki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, odkroić końcówki i zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i ugotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skóry. Buraki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do buraków. Cebulę obrać i także zetrzeć na dużych oczkach. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki wyciąć gniazda nasienne i również zetrzeć na dużych oczkach (razem ze skórą). Dodać do miski i wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać. Ocet przelać do miseczki, dodać przyprawy i cukier, wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając po jednej łyżce dolewać olej i dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodać do miski, wymieszać ostatni raz i odstawić na 2-3 godz do lodówki, aby smaki ładnie się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować