Soplicowy biscuit

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to rolada biszkoptowa nasączana orzechową nalewką Soplicy

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
    pół szklanki cukru pudru
    kilka kropel aromatu
    szczypta soli
    2 łyżki czubate mąki tortowej
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    1 kieliszek nalewki Soplica orzechowa
    1/4 szklanki wrzącej wody
    1 pół szklanki dżemu lub dowolnej konfitury
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Soplicowy biscuit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielić jajka , do białek dodać szczyptę soli miksować .
    Gdy piana będzie sztywna dodać partiami cukier .
  • 2. Zalać wrzątkiem żółtka , połączyć z masą białkową i zmiksować
    Następnie wymieszane wcześniej ze sobą mąki przesiać sitem do jajecznej masy ,dodać aromat i delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować , umieścić jak najszybciej w piekarniku o temperaturze 170 stopni . Piec 25 minut .
  • 3. Po upieczeniu nasz biszkopt wyciągamy z blaszki razem z papierem , wykładamy górą do dołu na blat i zwijamy (jeszcze ciepły lekko odparowany) w rulon . Najlepiej zrobić to w ściereczce tak aby nabrał odpowiedniego kształtu . Roladę następnie rozwijamy i skrapiamy nalewką , nakładamy dżem lub inne dodatki zwijamy i porcjujemy . Gotowe smacznego ! :)

Porady

Nalewkę możemy zastąpić spirytusem , wódką lub innym alkoholem . Masa czyli nadzienie może być dowolne . Liczy się nasza kreatywność ! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować