1.Na blaszkę układamy jasne herbatniki. Na to wykładamy 1,5 puszki masy krówkowej i przykrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników.
Budyń rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko, dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Resztę mleka podgrzewamy w garnku, jak się zagotuje to wlewamy budyń i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. Masę budyniową ucieramy z margaryną. Dzielimy na 3 części. Jedną część wykładamy na ułożone już jasne ciastka i przykrywamy warstwą kakaowych herbatników. Smarujemy drugą częścią masy budyniowej.
Brzoskwinie kroimy w małe kostki, winogrono przekrawamy na pół, orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć dodajemy do niej owoce i bakalie. Wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki, aby galaretka trochę stężała.
Następnie na galaretkę smarujemy trzecią połową masy budyniowej. Pozostałe 1/2 puszki masy krówkowej mieszamy z masłem orzechowym i smarujemy na masę budyniową. Na wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze