Idealny sernik na upalne dni. Lekki, masa serowa jest piankowa i puszysta - jej słodycz przełamana jest kwaskowatością owoców. W efekcie mamy pyszne, orzeźwiające i lekkie ciasto na lato.
60 min
Składniki:
3 jajka (żółtka i białka osobno)
500 g serka homogenizowanego naturalnego
400 g serka homogenizowanego waniliowego
200 g białej czekolady
2 łyżki żelatyny
400 g jagód
ok. 12 dużych truskawek
galaretka owoce leśne + łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka
Sernik na zimno z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka w garnuszku - najpierw podgrzewamy mleko i dodajemy kostki czekolady, mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy aż wystygnie. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Dolewamy 1/3 szklanki mleka i mieszamy.
2.Jajka trzeba najpierw sparzyć wrzątkiem. Ubijamy białka na sztywną pianę (zawsze dodaję szczyptę soli). W misce ucieramy żółtka. Dodajemy serki nadal miksując, stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką.
3.Tortownicę 26cm wykładamy dokładnie folią spożywczą (przezroczystą) - dno i boki. Wylewamy masę, wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i dodajemy dodatkową łyżkę żelatyny.Połowę jagód miksujemy w blenderze. Gdy galaretka przestygnie, wlewamy do niej zmiksowane jagody, jagody w całości, mieszamy i czekamy aż zacznie lekko gęstnieć. Na zastygniętą masę serową w tortownicy rozkładamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Zalewamy zastygającą galaretką z jagodami. Odstawiamy do lodówki na noc, lub kilka godzin.
Komentarze