Sałatka z truskawkami, tofu i szpinakiem

4.5 (144 ocen)

  • 15 min

Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Aby nacieszyć się nimi na zapas, dodaję je do wielu potraw. Ostatnio były jednym ze składników rewelacyjnej sałatki. Bo truskawki, to taki cudowny owoc, który wyśmienicie smakuje zarówno na słodko jak i z wytrawnymi dodatkami.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 garści truskawek
    3 garści świeżych listków szpinaku
    1/4 kostki tofu
    150 g wędzonego łososia
    garść migdałów w płatkach
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy
    sok wyciśnięty z 1/2 limonki
    świeżo zmielony czarny pieprz
    cukier
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z truskawkami, tofu i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki kroimy na ćwiartki, a tofu w kostkę. Listki szpinaku i plastry łososia targamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane produkty przekładamy do miski. Ocet balsamiczny odparowujemy na suchej patelni, tak aby trochę zgęstniał. Do odparowanego octu balsamicznego dodajemy oliwę i sok z limonki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Do wymieszania tak niewielkiej ilości sosu zazwyczaj używam małego ręcznego spieniacza do mleka - doskonale się sprawdza. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę posypujemy płatkami migdałów i polewamy sosem tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować