50 dkg solonych matjasów
1 czerwona cebula
4 ziemniaku ugotowane w mundurkach
buraczki w wiórkach
kwaskowe jabłko
4 jajka ugotowane na twardo
sok z połowy cytryny
majonez
śmietana 18%
sól i pieprz
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy około godziny w wodzie.odsączamy, kroimy na paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i jak trzeba to solą - odstawiamy.
2.Ziemniaczki obieramy, kroimy w kosteczke i układamy na dnie miski.
Majonez (ja użyłam 3/4 dużego słoiczka Winiary) mieszamy ze śmietaną (mały kubeczek).Sosem majonezowym polewamy ziemniaczki.
Na sos układamy śledzie, cebulke pokrojona w kosteczke i polewamy sosem majonezowym.
Na sos wykładamy buraczki dobrze odciśnięte i jabłko starte na tarce o dużych oczkach i pozostały sos.
Na koniec ścieramy białka jajek na tarce o dużych oczkach a na białka ścieramy żółtka.
Sałatka najlepiej smakuje gdy sie przegryzie około godzinki w lodówce.
Komentarze