Sałatka grecka z kapustą pekińską

2.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetnie sprawdzi się na grilla, obiad a także jako lekka przekąska. Mi najbardziej smakuje podana z chlebem ziołowym :-). Sekretem mojego wykonania tej sałatki jest sposób doprawienia serem feta, który naprawdę dodaje smaku i robi różnicę.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
    4 duże lub 6 małych pomidorów (najlepsze są mięsiste np. polne, paprykowe)
    6 ogórków gruntowych lu 2 szklarniowe
    1 papryka słodka (czerwona, żółta, zielona lub biała)
    200g sera typu feta
    1 średnia cebula
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka grecka

Sałatka grecka z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa umyj i osusz. Kapustę przetnij na ćwiartki, następnie pokrój w około centymetrowej grubości paski. Włóż do dużej miski.
    2. Pomidory, ogórki oraz paprykę pokrój na duże kawałki.
    3. Cebulę poszatkuj w cieniutkie pół-talarki.
    4. Ser feta pokrój w kostki, 1/3 dodaj do warzyw, polej olejem całość wymieszaj rozgniatając ser feta, zęby razem z olejem i sokiem z warzyw utworzył sos, który otoczy warzywa.
    5. Dodaj pozostały ser feta i delikatnie wymieszaj.

Porady

Zamiast kapusty pekińskiej można użyć sałaty lodowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować