Roladki schabowe z serem

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Roladki schabowe to pyszna odmiana dla tradycyjnego niedzielnego schabowego. Nakład pracy i czasu ten sam, a odmiana przepyszna.

  • 45 min

Składniki:

  • plastry schabu,
    ser żółty starty na grubych oczkach - ok łyżki na jedną roladkę,
    masło - ok 1/3 łyżeczki na każdą roladkę,
    sól,
    pieprz,
    ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego,
    olej rzepakowy do smażenia,
    jajko i mąka pszenna do panierowania.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Roladki schabowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu przyprawiamy i cienko rozbijamy. Na każdym układamy porcję sera i masła. Zwijamy w rulon i dłońmi formujemy "ścisły" stożek. Rozkłócamy jajko ze szczypta soli, rozgrzewamy sporą ilość oleju tak, aby kotlet był zanurzony prawie do połowy.
    Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.

Porady

Takie roladki polecam też na wszelkie imprezy - można je zrobić dzień wcześniej i w dniu podania odgrzać w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub zwyczajnie na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować