Roladki mielone ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś nowego z czegoś oklepanego:) Mięso mielone hmm... spaghetti, mielone, klopsiki a może coś innego i nowego... tak powstały roladki z niespodzianką

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowe-wołowego
    pół opakowania mrożonego szpinaku
    1 łyżka śmietany 18%
    średnia cebula
    pół kajzerki
    płatki kukurydziane
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    3 plasterki sera żółtego
    pół główki sałaty lodowej
    pół ogórka zielonego
    2 łyżeczki miody
    1 łyżeczka musztardy
    Sok z połowy cytryny
    1 łyżka Delikatu do mięsa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki mielone ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Po zrumienieniu dodać mrożony szpinak i podlać wodą, dusić do rozpuszczenia się szpinaku, doprawić solą i pieprzem i śmietaną. Lekko przestudzić.
  • mięso mielone 2. Mięso mielone włożyć do miseczki, wlać wybite jajo. Połówkę kajzerki namoczyć w wodzie i dodać do masy mięsnej. Doprawić łyżką Delikatu do mięs i wyrabiać mięso 3-5 minut.
  • Formowanie roladek 3. Mięso mielone podzielić na 3 części. Po kolei każdą rozpłaszczyć i położyć na nią porcję szpianku. Ser podzielić na 6 części, po kawałku na każdą roladę do środka i na wierzch. Dołożyć ser do środka i delikatnie zwinąć
  • obtoczone roladki 
4. Rolady delikatnie po kolei brać w dłoń i obsypywać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
  • pieczenie 
5. Rolady ułożyć na blaszce i delikatnie skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 170 C.
  • Sałata 6. Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić cienie paseczki, ja do tego użyłam obieraczki do warzyw.
  • Sos do sałaty 7. Wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, musztardę i wymieszać do połączenia się składników.
  • Gotowe danie 8. Mięso wyjąć z piekarnika, zostawić chwilkę by odpoczęło. Sałatę wyłożyć na talerz z ogórkiem i polać sosem. Włożyć mięso i danie gotowe. SMACZNEGO !

Porady

W środek rolad można dołożyć zamiast sera żółtego ser feta Zamiast płatków kukurydzianych można użyć sezamu bądź orzeszków siekanych ziemnych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować