600 g sera zmielonego dwukrotnie na najmniejszym sitku
250 g masła ( 200 g do masy i 50 g do polewy)
3/4 szkl cukru pudru
2 żółtka
2 białe czekolady
7 łyżki kakao
2 łyżki mleka
6 łyżek cukru
1,5 paczki herbatników maślanych ok.35 sztuk
Ciasto psia buda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.200 gram masła utrzeć na puch z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku. Następnie partiami zmielony ser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jedną dodać do masy a drugą wykorzystać do dekoracji, ja zrobiłam za pomocą strzykawki serduszka, które po oblaniu ciasta polewą ułożyłam na nim. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao (3 łyżki)
2.Na odwróconej blaszce wyłożonej folią bądź papierem śniadaniowym układam 3/6 rzędów herbatników. Herbatniki 3 w rzędzie układam dłuższą stroną. Na tak przygotowane herbatniki ostrożnie nakładam połowę kremu serowego. Uważam żeby się nie porozjeżdżały.
3.Na warstwę serową jasną układam herbatniki 3/4,5 węższą stroną w rzędzie gdzie 3.
4.Na herbatniki nakładam warstwę kakaową sera.
5.Dość zdecydowanym ruchem składam wszystko w zgrabną budę. Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję polewę. 50g masła, mleko, cukier i reszta kakao zagotowuję. Po wystudzeniu polewam ciasto i układam na nim czekoladowe serduszka. Smacznego !
Komentarze