Szybki, prosty i bardzo owocowy tort na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się latem, dla orzeźwienia, a także zimą aby wspomnieć piękne, letnie, słoneczne chwile. Do tortu można wykorzystać każde owoce, jakie tylko lubicie :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa: 1 litr mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%, 2 śmietan-fixy, 1/2 szklanki cukru pudru
owoce - u mnie: kiwi, truskawki, borówki, brzoskwinie
Prosty tort super owocowy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec 25 minut w temperaturze 180°C.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na koniec dodać śmietan-fixy i jeszcze krótko miksować.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy połówki. Nasączyć odrobiną wódki z cukrem i sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Nałożyć jedna trzecią masy a następnie owoce - wedle uznania (u mnie brzoskwinie).
Nakryć drugą połową biszkoptu. Ponownie nałożyć masę i owoce (borówki).
Górę pokryć ostatnią częścią biszkoptu i pokryć całość resztą masy.
Boki oprószyć kokosem. Wierzch udekorować kiwi i truskawkami.
Można dodać listki mięty dla uzyskania większej świeżości, orzeźwienia i lekkości w smaku.
Komentarze