Pesto z rukolą i kozim serem

5 (1 ocen)

  • 15 min

Propozycja na intensywnie zielone, bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku pesto, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do ryżu, makaronu, a także kanapek.

  • 15 min

Składniki:

  • - 130 g świeżych liści rukoli
    - 80 g twardego sera koziego (najlepiej wędzonego)
    - 80 g orzechów włoskich
    - 4 ząbki czosnku
    - 140 ml oliwy z oliwek
    - 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto z rukolą i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pesto 1. Orzechy włoskie prażymy i studzimy.

    Ser kozi (u mnie wędzona kozia gouda) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Do naczynia dodajemy liście rukoli, 4 ząbki czosnku, ostudzone orzechy, ser kozi, cukier brzozowy i około 70 ml oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera.

    Następnie dodajemy pozostałą cześć oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy - (około 5 sekund).

    Na koniec pesto doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    Pesto świetnie komponuje się z ryżem, gotowanym klasycznie w wodzie, jak i tym przygotowywanym do risotto.

    Pesto wystarczy wymieszać z gorącym ryżem - (samego pesta nie podgrzewamy), a całość posypać dodatkowo kozim serem.
  • pesto w słoiczkach 2. Pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować