Makaroniki kokosowe - kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosowe delikatnie upraż na patelni, żeby były smaczniejsze.
Białka ubij na pianę, najpierw na wolniejszych obrotach a potem coraz szybszych. Kiedy piana będzie sztywna, dodawaj łyżka po łyżce cukier stopniowo i powoli, co spowoduje, że piana nie rozpłynie się.
2.Dodaj aromat migdałowego i cynamon.
Na koniec dosyp do wiórki kokosowe, nie mieszaj ich, tylko wykonaj parę ruchów łyżką.
3.Masę nakładaj przy pomocy dwóch łyżek, nie przejmując się specjalnie nadawanym jej kształtom, na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piekarnik ustawi na temperaturę 150°C. Piecz około 50 minut.
Porady
Jeśli wolicie bezy suche pozostawcie je do wyschnięcia na godzinę lub dwie, w przeciwnym razie wyjmijcie je od razu z piekarnika.
Komentarze