Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem z kurczaka i pikantnym sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proponuję alternatywę dla cukinii faszerowanej mięsem mielonym: łódeczki z cukinii faszerowane mięsem z piersi z kurczaka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 duża pierś z kurczaka
    - 4 średniej wielkości cukinie
    - 100 g startego żółtego sera (np. typu gouda lub cheddar - generalnie takiego, który dobrze się topi)
    - posiekany szczypiorek do dekoracji

    Na pomidorowy sos przygotuj:

    - 1 ostra papryczka (np. jalapeno) - można zastąpić małą płaską łyżeczką sproszkowanej ostrej papryki
    - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    - 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
    - pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę
    - pół cebuli pokrojonej w kostkę
    - 1 puszka pomidorów w sosie własnym bez skórki
    - 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
    - pół łyżeczki oregano
    - odrobina posiekanej świeżej lub sproszkowanej kolendry (opcjonalnie)
    - sól i świeżo mielony pieprz do smaku, łyżka octu i odrobina cukru do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łódeczki z cukinii faszerowane mięsem z kurczaka i pikantnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Nagrzewamy piekarnik do 190 C. Piersi oczyszczamy z błonek i tłuszczyku, smarujemy łyżką oliwyy i posypujemy łyżeczką mieszanki ziół włoskich (lub oregano i tymiankiem). Pieczemy przykryte folią aluminiową ok. 35 min.
  • 2. Po upieczeniu za pomocą dwóch widelców rozdzielamy na małe wiórki (takie jak na zdjęciu)i odtstawiamy.
  • 3. Cukinie przekrawamy na połówki i wydrążamy środek. Zostawiamy ok. 1/3 miąższu na później. Gotujemy cukiniowe łódeczki ok. 1-1.5 min. w gorącej osolonej wodzie.
  • 4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
  • 5. Pora na sos pomidorowy. Pomidory z puszki blendujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy kminek, ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz, ocet i cukier do smaku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdzony czosnek i ostrą papryczkę (również pokrojoną w drobną kosteczkę), zieloną paprykę. Na koniec dodajemy także 1/3 wcześniej odłożonego miąższu z cukinii.
  • 6. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i dodajemy zmiksowane pomidory. Sos gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 C.
  • 7. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu pomidorowego i układamy cukiniowe łódeczki. Napełniamy je mięsem z kurczaka, polewamy każdą łódeczkę z osobna 2-3 łyżkami sosu pomidorowego, posypujemy startym żółtym serem.
  • 8. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 35 min. - UWAGA: Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, by wierzch cukinii ładnie się przyrumienił i zwiększamy temperaturę do 200 C.
  • 9. Podajemy ze szczypiorkiem i np. ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować